Ferma gaini outoare

 
 
 

Proiect 

 

Ferma pentru cresterea pasarilor : gaini outoare

 

Proiectul model de investitii are ca scop infiintarea unei ferme pentru cresterea gainilor ouatoare, cu o capacitate de 4.000 de capete.

Investitia consta in: construirea unei hale pentru gaini ouatoare in sistem de crestere la sol, pe asternut permanent.

1,Cladirea include : 

  • spatii distincte pentru sortarea, ambalarea si depozitarea oualor.
  • depozitarea  stocurilor  de materiale consumabile, 
  • filtru sanitar pentru personal; 
  • asigurarea utilitatilor necesare functionarii fermei: constructie put forat, fosa septica, racord la reteaua de energie electrica; filtru auto;

2,construirea unei platforme pentru depozitarea dejectiilor uscate;

3,achizitionarea de echipamente tehnologice pentru cresterea gainilor ouatoare: echipamente pentru furajarea si adaparea pasarilor, echipamente pentru asigurarea conditiilor de microclimat, instalatie de iluminare;

4,achizitionarea de echipamente pentru sortarea, marcarea, ambalarea si depozitarea oualor.

 

Obiectiv general

  • Cresterea competitivitatii  printr-o utilizare mai buna a resurselor umane (membrii familiei) si a factorilor de productie si indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare.
  • In cadrul noii ferme se va adopta un sistem modern, de tip intensiv de exploatare a gainilor ouatoare caracterizat de aplicarea unor metode eficiente de crestere a pasarilor care necesita un consum minim de munca si costuri mici de exploatare.
  • Caracteristicile constructive ale fermei zootehnice si utilizarea unor tehnologii performante de crestere a pasarilor, cu monitorizarea permanenta a calitatii produselor obtinute si a starii de sanatate si bunastare a pasarilor asigura atingerea unui nivel ridicat de competitivitate pentru noua ferma in raport cu exploatatii similare din alte tari ale Uniunii Europene.

Ferma va respecta cerintele nationale si europene privind protectia mediului inconjurator, in acest scop, se va construi o platforma acoperita pentru depozitarea dejectiilor provenite de la pasari si fosa septica pentru colectarea apelor provenite de la spalarea halei de productie.

In ceea ce priveste normele comunitare in domeniul sanitar si sanitar veterinar, ferma intreprinderii familiale va respecta standardele pentru protectia animalelor din crescatorii..

 

Obiective specifice:

 

  • introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei.
  • Tehnologia de crestere a pasarilor la sol pe asternut permanent folosita in cadrul fermei prezinta un grad ridicat de mecanizare si automatizare a operatiunilor din fluxul de productie.
  • Activitatea din ferma va fi monitorizata prin sistemele automate de urmarire a proceselor tehnologice.
  • Echipamentele sunt dotate cu senzori multipli si racordate la un calculator central care controleaza furajarea, adaparea, managementul dejectiilor, ventilatia, programul de lumina, temperatura, umiditatea.

In plus, avand in vedere ca productia autohtona actuala de oua destinata comercializarii (de 4 milioane oua/zi) nu poate asigura necesarul consumatorilor urbani de cca. 12 milioane, investitia propusa de beneficiar va contribui la cresterea ofertei autohtone de oua ambalate produse la preturi competitive.

 

Adaptarea exploatatiilor la standarde comunitare.

 

Investitia va respecta legislatia romaneasca armonizata cu normele europene, respectiv: legislatia referitoare la conditiile de crestere a gainilor ouatoare (Ordinul ANSVSA nr. 136/2006 privind standardele minime pentru protectia gainilor ouatoare) si reglementarile privind colectarea, sortarea, marcarea, ambalarea oualor (HG 415/2004 privind regimul de comercializare a oualor).

Achizitiile propuse au parametri de functionare performanti, sunt nesemnificativ poluante, nu produc emisii sau scurgeri poluante care ar putea afecta aerul, solul sau apa, fiind asigurata in acest fel protejarea mediului inconjurator prin prevenirea si controlul integrat al poluarii, respectiv reducerea emisiilor in aer, apa si sol.

 

Cresterea veniturilor exploatatiilor agricole.

 

Implementarea proiectului va insemna  obtinerea unor venituri de aprox. 400 mii lei/an din comercializarea oualor, in conditiile in care produsele intreprinderii raspund unei cereri in crestere identificate pe piata pentru oua proaspete ambalate si etichetate.

In mod evident, sortarea, marcarea, ambalarea si depozitarea oualor la temperaturi care sa permita pastrarea in conditii de siguranta alimentara reprezinta activitati care aduc valoarea adaugata insemnata. In aceste conditii, oferirea unor produse proaspete, de calitate certificata, la preturi competitive va asigura succesul afacerii, contribuind la obtinerea unor venituri constante.

 

Obiective operationale  de ordin tehnic

 

  • Instalatiile si echipamentele prevazute in fluxul tehnologic permit desfasurarea procesului de crestere a pasarilor si procesare a oualor in conditii optime. Tehnologiile performante folosite conduc la obtinerea unor produse de calitate, la randamente sporite, in conditii de eficienta si productivitate a muncii crescute. In acelasi timp, prin utilizarea tehnologiilor de ultima generatie se urmareste realizarea unor conditii bune de munca pentru membrii familiei care lucreaza in ferma.
  • Solutia constructiva aleasa permite asigurarea cerintelor fiziologice ale gainilor ouatoare si eficienta exploatarii. Constructia si dotarea fermei respecta indeplinirea standardelor comunitare referitoare la cresterea gainilor ouatoare in sistem intensiv.

Astfel:

  • hala va fi executata pe structura metalica, cu invelitori din panouri de tabla cu spuma poliuretanica (sandwich). Peretii, acoperisul si pardoselile sunt realizate din materiale deconstructie care asigura o buna izolare termica;
  • hala va fi prevazuta cu instalatii eficiente de climatizare si ventilatie pentru asigurarea uneitemperaturi tehnologice normale care sa ofere un microclimat optim pe tot parcursul anului;
  • echipamentele care asigura frontul de alimentatie si adapare respecta normele tehnologicesi biologice;
  • spatiul de depozitare a oualor va fi dotat cu vitrine frigorifice pentru asigurarea cerintelor desiguranta alimentara;
  • dejectiile rezultate de la pasari sunt colectate si uscate in hala prin intermediul unui sistemspecial, iar apoi sunt stocate pe platforma betonata acoperita, fiind folositeca ingrasamant natural;
  • colectarea apelor provenite din spalarea halei se va face intr-o fosa septica;
  • accesul in incinta fermei se va face printr-un filtru pentru dezinfectia autovehiculelor.
  •  

 

Obiective de ordin economico-financiar

Principalii factori care permit minimizarea costurilor de productie si obtinerea unei rentabilitati economice ridicate sunt:

  • sistemul automatizat de hranire si adapare va permite utilizarea eficienta a consumului de hrana, evitandu-se risipa de furaje;
  • optimizarea consumului de utilitati necesar pentru asigurarea unor conditii specifice de microclimat prin monitorizarea permanenta a factorilor de mediu (temperatura, umiditate, lumina etc);
  • controlul riguros al bolilor ca urmare a lipsei de contaminare a furajului si a apei de la o pasare la alta reduce costurile cu medicamentatia si permite obtinerea unei productii de oua constante si de calitate;
  • productivitate ridicata a muncii datorita mecanizarii si automatizarii operatiunilor de hranire si adapare a pasarilor, sortare, marcare si ambalare oua si evacuarea dejectiilor.

 

Obiective de mediu

  • datorita tehnologiei de ultima generatie care va fi adoptata, activitatea fermei va avea impact minim asupra factorilor de mediu. Cresterea gainilor ouatoare va fi complet monitorizata prin sistemele automate de urmarire a proceselor tehnologice, care au si rolul de a reduce semnificativ emisiile poluante;
  • ventilatia automatizata asigura un microclimat foarte bun, improspatand aerul din hala si astfel reducand semnificativ umiditatea, mirosul si emisiile de NH3.

Proiectul trebuie si va fi  in acord cu potentialul agricol al zonei in care va fi implementat.

In plus, avand in vedere sistemul de crestere intensiv utilizat in cadrul fermei si echipamentele pentru dotarea halei care permit un control riguros al conditiilor de crestere al gainilor si de colectare, sortare, ambalare si depozitare a oualor, estimam ca productivitatea obtinuta in cadrul fermei va fi in medie de 280 oua/pasare/an. 

 

  • Buget indicativ al proiectului : anexa : total general inclusiv Tva 156880 euro
  • Valoare eligibila : 118000 euro
  • Valoare neeligibila : 38886 euro
  • Ajutor nerambursabil , contributie UE si cofinantare nationala : 47200 euro
  • Cofinantare privata : 70800 euro

Fundamentarea necesitatii si oportunitatea investitiei

 

In Romania conform legislatiei in vigoare, se preconizeaza infiintarea de exploatatii agricole, menite sa inlocuiasca treptat gospodariile taranesti de subzistenta, cu autoconsumul produselor agricole realizate.

Privind toate acestea se poate concluziona ca realizarea proiectului va insemna pentru intreprindere, valorificarea unui intreg sir de oportunitati de ordin economic si social, cu efecte favorabile in dezvoltarea economiei locale (vor fi stimulati furnizorii locali de input-uri, servicii, etc.).

Piata de aprovizionare/desfacere, concurenta si strategia de piata ce va fi aplicata pentru valorificarea produselor/serviciilor obtinute prin implementarea proiectului

Principalele materii prime utilizate in procesul de crestere a gainilor ouatoare sunt:

  • material biologic: puicute pentru popularea fermei;
  • paie pentru asternut;
  • furaje combinate;
  • medicamente si produse veterinare;
  • ambalaje pentru procesarea oualor in vederea comercializarii;
  • alte materiale consumabile: materiale pentru dezinfectia halelor.

Produsele obtinute in cadrul fermei de gaini ouatoare sunt:

  • oua de gaina;
  • gaini reforma;
  • gunoi de grajd.

 

Competitivitatea

  • utilizarea unei tehnologii de ultima generatie pentru cresterea gainilor ouatoare;
  • dotarea unitatii cu echipamente moderne (statie de sortare, marcare, ambalare) pentru pregatirea oualor in vederea comercializarii in conditii corespunzatoare la preturi avantajoase;
  • depozitarea oualor in conditii optime de temperatura astfel incat sa nu fie afectate calitatile produselor.

Conditii minime de eligibilitate : EG 1 , EG2

Obiective tehnice ,economico- financiare si de mediu sunt prezentate pe larg in studiul de fezabilitate

Principale date tehnice : caracteristici constructii

  • Suprafata teren : 1560 mp
  • Suprafata construita : 558,8 mp
  • Suprafata construita platforma dejectii : 100 mp
  • Suprafata construita platforme auto : 40 mp

Structura constructiva

Imobilul are functiunea de ferma pentru crestera pasarilor - gaini ouatoare.

Cladirea este organizata in 2 zone:

  • zona industriala (cu spatiu productie: gaini ouatoare, sortare si depozitare oua, camera materiale sanitar veterinare si camera cadavre) si
  • zona pentru personal(membrii familiei) (hol acces, vestiar tip filtru, grup sanitar, spatiu tehnic).

Echipamente :

1, Hala de cresterea a gainilor outoare

  • Siloz exterior pentru stocare furaje
  • Sistem transport furaj
  • Sistem furajare
  • Sistem adapare
  • Cuibare manuale
  • Sistem microclimat
  • Instalatie iluminat

2,Spatiu de stocare – ambalare – depozitare oua

  • Echipament pentru sortarea si marcarea oualelor
  • Vitrine frigorifice

3,Principale utilaje din dotarea retelelor de utilitati : tablou electric  ; boiler electric  ; convectoare  electrice  ; hidrofor ;  pompa submersibila ;  vas tampon ;  fosa septica

  • Instalatii aferente constructiilor
  • Istalatii sanitare :  foraj alimentare apa , grup de pompare , vas tampon , conducte apa rece si calda , canalizare
  • Instalatii termice : convectoare termoelectrice
  • Instalatii electrice : iluminat artificial , instalatii prize ,

 

Utilitati : alimentare cu energie electrica ,cu apa ,cu gaz

Utilaje si echipamente fara montaj : filtru auto , vitrine frigorifice pentru depozitare oua

Sracina totala de incalzire : 5,5 Kw

 

Flux tehnologic

 

Hala de crestere a gainilor ouatoare va avea o capacitate de 4.000 pasari/ciclu de productie, care vor produce o cantitate de 873.200 oua anual.

In cadrul fermei va fi utilizata tehnologia de crestere la sol, pe asternut permanent a gainilor ouatoare, folosind sistemul intensiv.

Principiul de functionare al halei de productie este: “Totul plin – Totul gol”.

Ciclul productiv are o durata de aprox. 64 de saptamani (15 luni), din care:

  • perioada de acomodare a pasarilor: aprox. 2 saptamani;
  • perioada productiva: 59 saptamani;
  • perioada pentru curatenie, dezinfectie, repaus sanitar: 3 saptamani.

Procesele de productie :

 

Popularea fermei : se va face cu gaini rase usoare la varsta de 16-18 saptamani, care vor fi achizitionate de la societati specializate in furnizarea de material biologic

Din momentul mutarii in noua hala, puicutele traverseaza o perioada de acomodare de 1-2 saptamani. In aceasta perioada se va asigura cresterea treptata a perioadei de lumina care stimuleaza ouatul, hranirea echilibrata proteino-vitamino-minerala corespunzatoare perioadei de acomodare la noile conditii de crestere.

Inceperea ouatului este un moment fiziologic care poate fi reglat, tinand seama de varsta si de greutatea corporala a pasarilor, atat prin influenta furajului, cat si a programului de lumina.

Dupa cele 2 sapatamani necesare pentru acomodare, gainile ouatoare vor deveni productive. Ciclul de ouat al gainilor este de 57-61 saptamani incepand cu saptamana 18 de viata.

Procentul de mortalitate naturala in cazul gainilor ouatoare este cuprins intre 4-6% din populatia initiala

 

Cresterea gainilor ouatoare cuprinde: 

  • administrarea hranei
  • administrarea apei de baut
  • asigurarea sanatatii pasarilor
  • asigurarea factorilor de microclimat
  • colectarea, transferul si depozitarea dejectiilor si a apelor uzate
  • depopularea halei la sfarsitului ciclului de productie
  •  pregatirea halelor pentru un nou ciclu de productie

Flux de productie si procesare a oualelor de consum :

 

Ouale depuse de gaini sunt colectate manual din cuibare. Pierderile tehnologice pe parcursul fluxului de

productie si procesare oua sunt considerate 1% din productia totala de oua.

In spatiul de sortare/ambalare/depozitare/livrare oua are loc o prima procesare a oualor de consum.

 

Astfel, ouale se sorteaza pe clase de greutate:

  • S (oua mici, cu greutatea sub 53 g)
  • M (oua medii, cu greutatea intre 53 si 62,9 g)
  • L (oua mari, cu greutatea intre 63 si 73,9 g)
  • XL (oua foarte mari, cu greutate peste 74 g)

 

Marcarea oualor se va face respectand conditiile de inscriptionare a oualor in vederea comercializarii, prevazute in normele europene, este obligatorie   pe teritoriul Romaniei 

 

Pe oua se vor aplica o serie de marcaje distinctive:

  • data ambalarii sau, in cazul oualor neambalate, data clasificarii,
  • categoria de calitate,
  • categoria de greutate,
  • un cod care sa identifice unitatea producatoare.

Pentru ambalarea oualor se vor folosi in special cofraje de 30 de oua.

Depozitarea temporara a oualor se va face in vitrine frigorifice, care asigura o temperatura constanta.

Livrarea oualor se face direct catre beneficiari - magazine alimentare sau unitati de alimentatie publica – si doar in cazuri de supraproductie catre distribuitori en-gros.

Planul de productie pentru ferma zootehnica

Ferma de gaini ouatoare va fi populata la capacitatea de productie: 4.000 pasari/ciclu la fiecare 64 de saptamani cat dureaza fluxul de productie.

Productia totala anuala  : 882000 de oua

Productie carne reformata : 3,055 pasari/an

Productie gunoi de grajd : 157,5 to

Durata de implementare a proiectului de investitii este de 2 ani ( 24 luni calendaristice )

Anexe :

 

Parti desenate :

  • Plan de incadrare in zona (1:25.000-1:5.000)
  • Plan general (1:5.000)
  • Plan de situatie cu amplasarea retelor de utilitati, surse de apa si receptori ape uzate (1:500)
  • Plan parter hala (1:100)
  • Plan invelitoare hala (1:100)
  • Sectiune A-A, Sectiune B-B Hala (1:100)
  • Fatada 1, Fatada 2 Hala (1:100)
  • Fatada 3, Fatada 4 Hala (1:100)
  • Plan flux tehnologic (1:100)