Agricultura organica

26.07.2015 18:47

Agricultura :  este știința, arta sau practica care se ocupă cu procesul producerii de hrană vegetală și animală, fibre, respectiv diverse materiale utile prin cultivarea sistematică a anumitor plante și creșterea animalelor.

Etimologie , ramuri ale agriculturii 

Istoric 

Agricultura,este cultivarea pământului pentru a crește plante ea constituit ramura principală de la începuturile civilizației. Această ocupație asigură cea mai mare parte a alimentelor; materiale necesare pentru îmbrăcăminte și alte materii prime pentru industrii.

Domesticarea plantelor si animalelor a avut loc acum 14000-6500 de ani si este cea mai studiata idee din preistorie.Acesta a evidentiat faptului că hrana se obține nu doar prin strângerea plantelor sălbatice și vânarea animalelor ci și prin cultivarea plantelor din semințe și prin creșterea în captivitate a anumitor animale.

Jumătate din populația globului lucrează în agricultură. Există însă mari diferențe între rolul jucat de agricultură în diferite zone ale planetei. În țările aflate în curs de dezvoltare, ca de exemplu Nepalul, aproximativ 90% din populație lucrează pământul. Spre deosebire de acestea, doar aproximativ 2% din populația activă se ocupă cu agricultura, în țări industrializate precum [[Regatul Unit|Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, datorită înaltei eficiențe și tehnicilor științifice utilizate, Statele Unite reprezintă cel mai mare exportator de produse agricole.

Studii economice si de tara 

Pentru a favoriza exporturile studiile pe țară, globale sau pe sectoare sunt propuse gratuit pe site-ul lor internet, prin organisme guvernamentale. Printre acestea se gasesc : United States Departement of Agriculture (USDA) și Agriculture and Agri-Food Canada (AAC), care reprezinta două din cele mai importante țări exportatoare de produse agricole. Aceste două ministere, alături de alte asociații, universități sau intreprinderi, le difuzeaza de asemenea pe site-ul  Globaltrade.net 

Agricultura organica 

Conform definiției propuse de Codexul Comisiei Alimentare, agricultura  organică este un sistem de management de producere care promovează și ameliorează sănătatea agro-ecosistemului, biodiversitatea, ciclurile biologice și activitatea biologică a solurilor. Ea accentuează utilizarea mai aprofundată a practicilor de management față de investitiile extra-fermiere, luând în considerație că condițiile regionale necesită sisteme adoptate local. Pentru îndeplinirea oricarei funcții specifice ale sistemului se folosesc, unde este posibil, metode agronomice, biologice și mecanice, fără utilizarea materialelor sintetice.”

Afacerea de succes a ţăranului modern: agricultură eco pe bani europeni. „La orice lucru trebuie să fii optimist şi să ai multă voinţă“

MADR 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale 

www.madr.ro/