Revolutia industriala a secolului XXI.

Pana nu demult considerate dispozitive SF, imprimantele 3D transforma radical economia, iar consecintele sunt imprevizibile

Imprimantele 3D, considerate mult timp dispozitive mai degraba anecdotice, isi gasesc utilizari multiple, mai ales in industria de aparare, care ar putea anunta o noua revolutie industriala, potrivit expertilor.

Pentru multi, imprimantele 3D raman un simplu dispozitiv util pentru reproducerea unor figurine banale din plastic, dar, odata cu expirarea recenta a mai multor brevete cruciale, noi imprimante capabile sa utilizeze metale, lemn sau tesuturi vor deveni mult mai accesibile, lasand loc unei revolutii istorice pentru industria manufacturiera, scrie Mediafax.

Intotdeauna in cautare de noi tehnologii, puternica industrie de aparare se afla in avangarda acestui domeniu inovator.

 Armata americana a investit masiv in domeniul sectorului imprimantelor 3D pentru a produce uniforme, piele sintetica pentru ingrijirea ranitilor, sau chiar pentru producerea de alimente, potrivit lui Alex Chausovsky, analist al IHS Technology.

Cercetatori din cadrul celebrului Massachusetts Institute of Technology (MIT) au inventat deja "imprimarea 4D", folosind materiale care se transforma la contactul cu alte substante, cum este apa. Tehnologia va putea duce, in viitor, la producerea de uniforme de camuflaj care isi vor schimba culoarea in functie de mediul inconjurator.

Tehnologia a cunoscut deja primele aplicatii practice. La sfarsitul lunii decembrie, echipajul de pe Statia Spatiala Internationala a putut fabrica, gratie unei imprimante 3D special create pentru avanpostul orbital, o unealta al carei design a fost trimis prin e-mail de la sol.

Razboiul, pus la punct pe imprimante 3D

La finele anului 2013, gigantul britanic din domeniul industriei producatoare de armament BAE Systems a folosit pentru prima data o piesa de metal, creata cu o imprimanta 3D, la construirea unui avion de vanatoare Tornado.

Intr-un videoclip publicat recent, grupul britanic a facut referire la posibile utilizari viitoare ale tehnologiei, cum ar fi crearea unui avion cu ajutorul unei imprimante tridimensionale.

Utilizarea unei imprimante 3D pe front ar putea, de asemenea, sa schimbe total tehnicile de lupta si industria de aparare.Soldatii aflati pe un front indepartat in Afganistan ar putea, de exemplu, sa creeze fisierul digital necesar fabricarii unei piese defecte si sa o poata imprima departe de uzinele de armament care ar produce obiectul in mod obisnuit

Posibilitatea de a produce arme ocolind circuitele si procedurile industriale clasice va duce insa si la aparitia de noi riscuri.

Revolutie economica cu consecinte imprevizibile....

Pe langa cresterea riscurilor privind securitatea, va fi vorba si despre o revolutie economica ale carei consecinte sunt imprevizibile.

Daca oricine va putea sa fabrice bunuri cu imprimante 3D, tarile ale caror economii se bazeaza pe producerea de jucarii sau haine cu ajutorul mainii de lucru foarte ieftine s-ar putea trezi intr-o reala dificultate.

Daca vreti sa intelegeti mai bine pericolul care se desprinde din dezvoltarea tehnologiei de imprimare 3D, vedeti in ce masura depinde China de sectorul sau de fabricare de produse foarte ieftine

Inventata in anii 1980, imprimarea tridimensionala este o tehnologie mai putin noua decat isi imagineaza multi, dar beneficiaza de o recastigare a interesului, pentru ca brevetele care limitau utilizarea tehnologiei originale sunt pe cale sa expire, deschizand calea unei concurente care ar trebui sa duca la imbunatatirea calitatii si la ieftinirea tehnologiei.

Imprimarea 3D va permite crearea de produse imposibil de fabricat cu metodele traditionale

Amploarea implicatiilor este inca dificil de prezis. "Este pentru prima data, dupa foarte mult timp, cand ne confruntam cu o schimbare atat de radicala in materie de inginerie industriala. Nu avem de-a face cu un simplu progres, ci reinventam regulile