Energie solara
Soarele energia viitorului
Provocari actuale
40% din consumul european de energie serveste pentru incalzirea sau racirea cladirilor;
cladirile consuma 50% din resurse si produc 38% din emisiile de CO2 si 60% din deseuri
oamenii petrec 90% din timp in interiorul cladirilor;
30% dintre locuinte, in Europa, sunt considerate nesanatoase din punct de vedere al climatului interior. In Romania, situatia este, din pacate, mai slaba
In prezent, sectorul constructiilor are un puternic si (cel mai adesea) nefavorabil impact asupra:
ü mediului (deseuri, CO2, etc.);
ü climatului global;
ü resurselor (energetice, materiale, financiare);
ü socialului, prin impactul asupra fortei de munca din constructii
Cele de mai sus explica necesitatea de a interveni in mod activ si hotarat, la nivel european si national, in reglementarea sectorului constructiilor, printr-o strategie de dezvoltare durabila si planuri de executie ferme si clare.
Soarele energia viitorului
Cererea mondiala de energie (16 Twh / an) poate fi satisfacuta din surse traditionale (combustibili fosili) si / sau regenerabile.
Rezervele de combustibili fosili pot acoperi, cumulat, necesarul de energie pentru 96 ani (energia nucleara › 12 ani; gazele naturale › 13 ani; petrolul › 15 ani si carbunele › 56 ani).
Nu e placut sa ne gandim ca aceste rezerve se epuizeaza in mai putin de 100 ani, nici sa ne imaginam existenta noastra in acele conditii (scenariile sumbre de filme SF ar fi apropiate de realitatea viitoare…)
Unele surse de energie regenerabila (valuri, biomasa, hidro, geotermala) pot acoperi doar partial necesarul anual. Energia eoliana ar fi capabila – in ipoteza dezvoltarii infrastructurii si exploatarii optimale – sa satisfaca consumul, la limita.
Avem insa o speranta, un sprijin puternic: SOARELE.
Cu energia sa de 1500 ori mai mare decat consumul anual, soarele este capabil sa sustina comunitatea umana. Cu conditia sa dezvoltam infrastructura de captare, stocare si exploatare. Si mai ales, cu conditia de a ne dezvolta mentalitatea si vointa politica necesare pentru a “comuta energetic” de pe surse fosile pe regenerabile / soare.
Cererea mondiala
Locuinta solara
Concept
Casa solaris un nou concept de locuinta geo- solara realizata de compania Geoterm ODC
Un nou concept inovator de “locuinta de maine”,
Casa Solaris respecta principiile dezvoltarii durabile in constructii.
Bazata pe surse regenerabile de energie si eficienta, ea este orientata catre protejarea mediului, oferind in acelasi timp un climat interior sanatos si confortabil.
Casa Solaris produce mai multa energie decat consuma, devenind astfel o sursa de venit pentru locuitorii sai.
Explicatii de functionare
Electricitatea este asigurata de o instalatie fotovoltaica “on grid” (surplusul de energie este injectat in retea: reteaua alimenteaza casa cand nu e soare).
Consumul de energie electrica estimat al casei este de 3 MWh/an
Cele 44 de panouri (72mp) genereaza 12 MWh/an
Surplusul de 9 MWh/an asigura un venit de 2500 euro/an din vanzarea energiei electrice si a
certificatelor verzi
Climatizarea Casei Solaris se realizeaza cu un sistem de încalzire-racire în pereti si tavan (de joasa temperatura).
Caldura este colectata de 16 panouri solare termice de 2,3mp si stocata intr-un depozit subteran de caldura.
Apa calda se prepara folosind zona fierbinte (centrala) a depozitului subteran;
Intr-un an, cele 16 panouri (~36mp) genereaza 18 MWh energie termica .Din aceastã cantitate, 6 MWh este preluata direct din panouri si folosita la încalzire si prepararea apei calde menajere.
Surplusul de 12 MWh se stocheaza in depozitul subteran si asigura cei 3 MWh din necesarul termic ce nu poate fi asigurat de panouri in lunile de iarna.
Beneficii economice
CASA SOLARIS consuma o cantitate mica de energie, obtinuta din surse regenerabile (energie solara) si din reteaua electrica nationala, si produce, cu ajutorul panourilor fotovoltaice, o cantitate de energie mai mare decat cea utilizata, pe care o “varsa” in retea, generand astfel venituri din productia de energie si schema de sprijin cu certificate verzi.
In acest fel, nu numai se reduc simtitor costurile de exploatare, dar se genereaza un venit asociat surplusului de energie, care determina amortizarea, pe durata de viata a cladirii, a costurilor initiale de construire.
Durata de amortizare a investitiei specifice casei active este de 7-10 ani.
Costurile totale ale Casei Solaris scad gradual, in comparatie cu cresterea lor in timp, pentru o locuinta standard.