Ferma vaci lapte
Proiect model
Ferma de vaci destinatia productiei de lapte
Obiectivele investitiei/prioritati : crearea unei noi capacitati eficiente , competitive , produse cu valoare adaugata cat mai mare , utilizarea resurselor existente , productivitate sporita a muncii ,implementarea standardelor comunitare
Capacitate : 20 capete
Investitia consta in :
- construirea unei hale pentru vaci de lapte in stabulatie libera. Cladirea va include spatii distincte pentru grajd de vaci, adapost tineret (15-90 zile), spatiu pentru fatare, spatiu pentru intretinerea vacilor in repaus mamar, camera pentru depozitarea laptelui dotata cu un tanc de racire a laptelui, spatii anexa pentru personal;
- Adapostul pentru animale va fi dotat cu instalatii de adapare cu adapatori cu clapeta, instalatii de iluminat, instalatii de climatizare, instalatii pentru reteaua de alimentare cu apa. achizitionarea de echipamente si dotari necesare desfasurarii activitatii in ferma: bidoane alaptare vitei, aparate de muls mobil cu doua posturi, tanc racire lapte;
- racordarea fermei la utilitati: constructie put forat, constructie drum de acces in incinta fermei;
- construirea unui depozit de furaje pentru hrana necesara animalelor din ferma;
- construirea unei platforme pentru depozitarea dejectiilor solide;
- construirea unui bazin ingropat pentru dejectii lichide.
Obiectivul general : cresterea competitivitatii
In cadrul noii ferme se va adopta un sistem de adapostire a vacilor de lapte in stabulatie libera , mecanizat , semiautomat caracterizat de aplicarea unor metode eficiente de crestre a bovinelor
Caracteristicile constructive ale fermei zootehnice si utilizarea unor tehnologii performante de exploatare a bovinelor, cu monitorizarea si verificarea permanenta a calitatii produselor obtinute si a starii de sanatate si bunastare a vacilor asigura atingerea unui nivel ridicat de competitivitate pentru noua ferma in raport cu exploatatii similare din alte tari ale Uniunii Europene.
Ferma va respecta cerintele nationale si europene privind protectia mediului. In acest scop, se va construi o platforma acoperita pentru depozitarea dejectiilor provenite de la bovine si bazinul ingropat pentru colectarea dejectiilor lichide.
In ceea ce priveste normele comunitare in domeniul sanitar si sanitar veterinar, ferma intreprinderii familiale va respecta standardele pentru protectia animalelor din crescatorii.
Obiective specifice : introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei.
- In cadrul noii ferme se va adopta un sistem deschis de exploatare a bovinelor de lapte caracterizat de aplicarea unor metode eficiente de hranire si alimentare automata cu apa.
- Tehnologia de crestere a bovinelor de lapte in stabulatie libera ce asigura o suprafata totala de min. 10 mp de bovina, creeaza conditii optime de crestere si exploatare a animalelor. Zonele de odihna pentru vacile de lapte si tineret sunt prevazute cu asternut de paie.
Ferma prezinta un grad sporit de automatizare a operatiunilor din fluxul de productie. Hala de productie va fi dotata cu instalatii care permit adaparea, mentinerea si reglarea microclimatului.
Tehnologia utilizata va permite o productivitate ridicata a muncii, un control sanitar-veterinar riguros si o productie mare de lapte datorita conditiilor de microclimat ce vor fi asigurate: ventilatia adaposturilor, temperatura, umiditatea aerului, iluminarea.
Adaptarea exploatatiilor la standarde comunitare.
In ceea ce priveste normele comunitare in domeniul sanitar si sanitar veterinar, ferma va respecta
urmatoarele standarde:
- standarde minime pentru protectia animalelor din crescatorii;
- standarde minime pentru protectia viteilor;
- indeplinirea standardelor pentru lapte crud.
Investitia va respecta legislatia romaneasca armonizata cu normele europene, respectiv:
- Indeplinirea standardelor pentru lapte crud Ordinul nr.67/2009 privind aprobarea Planului de masuri pentru imbunatatirea calitatii laptelui crud de vaca. Pentru indeplinirea acestui standard
- solicitantul va avea o camera de depozitare a laptelui dotata cu un tanc de racire pentru pastrarea in conditii proprii a cantitatii de lapte pentru maxim 24 ore. Este important ca procesul de racire si depozitare a laptelui sa asigure o calitate ridicata a laptelui, in conformitate cu standardele nationale si europene.
- Directiva 89/362/CEE privind conditiile generale de igiena din fermele pentru productia de lapte si Directiva 92/46/CEE de stabilire a normelor sanitar-veterinare pentru productia si introducerea pe piata a laptelui crud, a laptelui prelucrat termic si a produselor pe baza de lapte.
Mulsul reprezinta cea mai importanta activitate care se desfasoara la nivel individual intr-o ferma pentru vaci de lapte. Managementul procesului de muls are ca obiectiv reducerea la minim a contaminarii bacteriologice si fizice. Termenul de muls se refera la toate aspectele procesului de obtinere a laptelui de la vaci rapid si eficient, asigurand in acelasi timp sanatatea vacilor si calitatea laptelui. Procesele de muls si de depozitare a laptelui se vor realiza astfel incat sa se evite orice risc de contaminare a laptelui. Dezinfectia adapostului si a incintelor se va realiza astfel incat sa nu apara riscul de introducere a dezinfectantilor in lapte sau de contaminare a acestuia:
- Ordinul nr 868/2003 pentru aprobarea Normei Sanitare Veterinare privind Programul de masuri pentru prevenirea poluarii laptelui, materie prima cu reziduuri de pesticide sau substante utilizate in agricultura si in tratamente medicale la animale.
Cresterea veniturilor exploatatiilor agricole.
Implementarea proiectului va insemna pentru intreprinderea familiala obtinerea unor venituri de 189.300 lei/an din comercializarea laptelui, a viteilor la o varsta de maxim 3 luni, cat si a gunoiului de grajd in conditiile in care produsele intreprinderii raspund unei cereri in crestere identificate pe piata pentru produsele lactate.
In ultimii ani se remarca orientarea cumparatorilor romani spre consumul de produse lactate. Consumatorii romani devin constienti de faptul ca aceste aliment poate deveni periculos daca nu este depozitat si procesat la temperatura optima si daca este consumat dupa termenul de expirare.
Obiective operationale
- Obiective de ordin tehnic
Instalatiile si echipamentele prevazute in fluxul tehnologic permit desfasurarea procesului de exploatare si crestere a bovinelor in conditii optime. Tehnologiile folosite conduc la obtinerea unor produse de calitate, la randamente sporite, in conditii de eficienta si productivitate a muncii crescute. In acelasi timp, prin utilizarea acestor tehnologii se urmareste realizarea unor conditii bune de munca pentru personalul care lucreaza in ferma.
Solutia constructiva aleasa permite asigurarea cerintelor fiziologice ale bovinelor. Constructia si dotarea fermei respecta indeplinirea standardelor comunitare referitoare protectia animalelor din crescatorii:
hala va fi executata pe structura metalica, cu inchidere prelata pentru adapostul animalelor si cu inchidere panouri termoizolante pentru restul halei. Peretii, acoperisul si pardoselile sunt realizate din materiale de constructie care asigura o buna izolare termica;
hala va fi prevazuta cu instalatii eficiente de climatizare si ventilatie pentru asigurarea unei temperaturi tehnologice normale care sa ofere un microclimat optim pe tot parcursul anului;
solutiile care asigura frontul de alimentatie si adapare respecta normele tehnologice si biologice; spatiul de depozitare a laptelui va fi dotat cu un tanc de racire pentru asigurarea cerintelor de siguranta alimentara;
dejectiile rezultate sunt colectate si stocate pe platforma betonata fiind folosite ca ingrasamant natural;
colectarea apelor provenite din spalarea halei si dejectiile lichide se va face intr-un bazin ingropat;
accesul in incinta fermei se va face printr-un filtru pentru dezinfectia autovehiculelor.
- Obiective de ordin economico-financiar
Principalii factori care permit minimizarea costurilor de productie si obtinerea unei rentabilitati economice ridicate sunt: sistemul semiautomatizat de hranire si adapare va permite utilizarea eficienta a consumului de hrana, evitandu-se risipa de furaje.
optimizarea consumului de utilitati necesar pentru asigurarea unor conditii specifice de microclimat prin monitorizarea permanenta a factorilor de mediu (temperatura, umiditate, lumina etc);
controlul riguros al bolilor ca urmare a lipsei de contaminare a furajului si a apei reduce costurile cu medicamentatia si permite obtinerea unei productii de lapte de calitate;
productivitate ridicata a muncii datorita mecanizarii si semiautomatizarii operatiunilor de hranire si adapare si evacuarea dejectiilor.
Obiective de mediu
Datorita tehnologiei care va fi adoptata, activitatea fermei va avea impact minim asupra factorilor de mediu.
Sistemul de ventilatie naturala cat si cel automatizat asigura un microclimat foarte bun, improspatand aerul din hala si astfel reducand semnificativ umiditatea, mirosul si emisiile de NH3.
Proiectul trebuie sa fie in acord cu potentialul agricol al zonei in care va fi implementat
Ferma va fi utilata conform unei tehnologii moderne pentru cresterea vacilor de lapte intr-o hala in stabulatie libera. Adoptarea acestui sistem este incurajata atat de legislatia europeana, cat si de avantajele pe care le are comparativ cu stabulatia legata.
Criterii analizate : conform proiect
Principii :
- standarde de calitate a constructiilor realizate; asigurarea tuturor utilitatilor necesare bunei functionari a activitatii zootehnice;
- asigurarea conditiilor de siguranta si bunastare a animalelor;
- respectarea cerintelor de protectie a mediului inconjurato
Caracteristicile constructive ale fermei zootehnice, coroborate cu utilizarea celor mai performante tehnologii de crestere a bovinelor, cu monitorizarea permanenta a calitatii produselor obtinute si a starii de sanatate si bunastare a animalelor fac din aceasta ferma una dintre cele mai moderne si mai competitive exploatatii de bovine din tara noastra, comparabile din punct de vedere al performantelor economice cu ferme din alte tari ale Uniunii Europene.
Conform statisticilor existente pentru o zona cu potential ridicat o vaca de lapte in aceste conditii produce pe an circa 6.000 litri de lapte.
Solutia constructiva si tehnologica propusa pentru ferma de vaci pentru lapte a fost aleasa astfel incat sa permita asigurarea cerintelor fiziologice ale bovinelor si eficienta exploatarii:
- Oportunitatea investitiei
Din punct de vedere al oportunitatii investitiei se disting urmatoarele aspecte relevante ce privesc nivelul sectorial, de piata, al fortei de munca, al conditiilor pedo-climatice precum si al economiei locale : la nivel sectorial: la nivelul pietei de desfacere: la nivelul conditiilor de sol si clima: la nivelul economiei locale si a pozitionarii geografice:
Privind toate acestea se poate concluziona ca realizarea proiectului va insemna valorificarea unui intreg sir de oportunitati de ordin economic si social, cu efecte favorabile in dezvoltarea economiei locale (vor fi stimulati furnizorii locali de input-uri, servicii, etc.), precum si in cresterea veniturilor la bugetul local.
- Potentiali furnizori de materii prime , materiale auxiliare , produse / servicii , politici de aprovizionare sunt cuprinse in studiul de fezabilitate
Materii prime, consumuri :
- paie pentru asternut;
- furaje combinate: fan; porumb siloz; masa verde: lucerna masa verde; borceag masa verde; borhot bere;
- nutret concentrat (porumb boabe, orz, tarate grau, srot floarea soarelui);
- sare;
- medicamente si produse veterinare.
Piata de desfacere
Produsele obtinute in cadrul fermei de vaci pentru lapte sunt:
- Lapte;
- Vitei pana in 3 luni;
- Gunoi de grajd.
Laptele si produsele lactate fac parte din categoria bunurilor de larg consum, cu caracter alimentar,
supuse unei frecvente mari privind cumpararea.
In prezent consumatorii finali ai laptelui de vaca sunt impartiti in doua principale categorii:
- populatia de la sate care consuma preponderent lapte si produse lactate din productie proprie;
- populatia urbana care se aprovizioneaza in principal cu produse din comert, in ultimul timp constatandu-se o crestere semnificativa a ponderii cumpararilor prin supermarketuri si hipermarketuri.
Piata tinta a intreprinderii va fi formata in cea mai mare parte din populatia localitatilor urbane
Cantitatea anuala de lapte si comercializata va fi de aproximativ 102.000 litri si va fi preluat direct de catre procesatori.
Viteii de pana la 3 luni si gunoiul de grajd reprezinta productia secundara a fermei.
In cadrul fermei vor fi produsi anual 20 de vitei, care vor fi crescuti pana la 3 luni si apoi vor fi comercializati.
Tot din activitatea fermei va rezulta un foarte valoros ingrasamant natural. Cantitatea de gunoi de bovine, pe an este de 265 tone. Durata perioadei de stocare este cuprins intre 18-28 saptamani. Gunoiul de grajd se compune din balegar si paie pentru asternut. Acesta este ingrasamantul universal complex pentru toate culturile si pe toate tipurile de sol. Se foloseste pe terenuri nestructurate, sarace in humus pe care le afaneaza si imbunatateste retinerea apei, incalzirea solului si activitatea organismelor din sol.
Acest gunoi poate fertiliza anual urmatoarele tipuri de culturi si suprafete:
- Cereale paioase: 10-15t/ha
- Porumb: 20-25t/ha
- Culturi tehnice (cartof,sfecla, canepa): 20-30t/ha
- Leguminoase (mazare,fasole,soia): 10-15t/ha
- Vii si livezi: 40-60t/ha (toamna sau primavara)
- Infiintare lucerniere: 50-80t/ha (la aratura de baza)
- Culturi legumicole: 80-100t/ha
Urina si mustul de balegar sunt dejectiile lichide, respectiv, fractia lichida a balegarului produs de animale. Compozitia chimica a urinei si mustului de balegar le incadreaza in categoria produselor organice azotopotasice. Starea fizica si compozitia chimica a urinei si mustului de balegar orienteaza folosirea acestora in doua directii:
- Activator al fermentarii gunoiului de grajd si al compostului;
- Ingrasamant cu actiune rapida, atat ca ingrasamant de baza, cat si foliar.
Studiul de fezabilitate va cuprinde potentialii clienti , o analiza a concurentei si a cererii , competitivitatea solicitantului si strategia de piata
Politica de pret se va baza pe practicarea unor preturi la nivel mediu comparativ cu cele practicate de catre concurenta pentru produsele similare
De asemenea in studiu vor fi cuprinse conditiile minime de eligibilitate si a criteriilor de selectie urmarite pentru implementarea proiectului : EG1 ,EG2
- Suprafata teren ocupata de investitie 3500 mp
- Suprafata construita hala : 430 mp
- Suprafata platforma dejectii solide : 178 mp
- Suprafata bazin ingropat dejectii solide : 100 mp
- Suprafata construita depozit furaje : 90 mp
Total suprafata construita : 798 mp
Caracteristici principale adapost animale , retele energie , alimentare cu apa , energie termica , evacuare apa uzata : anexe proiect
Structura constructiva , descrierea constructiva a halei, platformei de dejectii solide ,bazinului pentru dejectii lichide , depozitului de furaje , platformele carosabile , principalele utilaje , instalatii aferente constructiilor : la cerere , anexa proiect
Descrierea fluxului tehnologic este considerata in prezent cea mai buna solutie , oferind conditii apropiate de cele naturale
De asemenea in studiu este prezentat procesul de exploatare al vacilor si crestere al viteilor , fatarea , cresterea tineretului bovin , hranirea ,exploatarea taurinelor pentru productia de lapte , mulgerea , evacuarea dejectiilor, depozitarea furajelor , curatarea si dezinfectia adaposturilor
Planul de productie pentru ferma zootehnica este dimensionat la capacitatea de productie de : 20 de vaci
Este estimat si un plan de productie aferent anilor de prognoza : 1-5
De asemenea in proiect sunt evidentiate durata de realizare si etapele principale , esalonarea investitiei fizic si valoric pe luni de activitati
Durata de implementare : 2 ani
Total proiect 105,000 euro
Anexe :
Plan de incadrare in zona (1:25.000-1:5.000)
Plan general (1:5.000)
Plan de situatie cu amplasarea retelor de utilitati, surse de apa si receptori ape uzate (1:500)
Plan parter hala (1:100)
Plan invelitoare hala (1:100)
Sectiune A-A, Sectiune B-B Hala (1:100)
Fatada 1, Fatada 2 Hala (1:100)
Fatada 3, Fatada 4 Hala (1:100)
Plan depozit furaje (1:100)
Fatade depozit furaje (1:100)
Plan flux tehnologic (1:100)