ECO Ferma
- Date generale
- Prefata
- Surse documentare , legislatie aplicabila
- Amplasare , incadrare in teritoriul administrativ
- Evolutie fond construit ,tipologie si caracteristici
- Relief
- Hidrologie
- Caracterizare geologica si tectonica
- Caracteristici hidrologice
- Conditii climatice
- Regim precipitatiilor
- Resurse naturale
- Soluri
- Potential economic
- Structura fond funciar
- Agricultura
- Baza materiala existenta
- Piscicultura
- Activitati comerciale ,prestari servicii , turism
- Riscuri naturale
- Alimentarea cu energie electrica
- Surse regenerabile de energie
- Alimentarea cu apa potabila
- Canalizarea
- Alimentarea cu gaze naturale
- Alimentarea cu energie termica
- Telecomunicatii
- Analiza factorilor de mediu
- Dezvoltare activitati
- Activitati comerciale , prestari servicii , turism
- Agricultura
- Tipuri de investitie
- Infiintare sera productie si procesare legume
- Valorificare resurse regenerabile : sere protejate fotovoltaice
- Constructie moara cereale
Proiect ferma de legume in spatii protejate
Obiectiv :
Infiintarea unei ferme de legume in spatii protejate
Capacitate : 3500 mp
Soiurile de legume cultivate in sera sunt: tomate , castraveti si salata verde cultivate in sistem conventional
Investitia este structurata astfel :
Sere de legume 1-4
Atelier de procesare
Spatiu de depozitare
Spatiu de fertirigare
Rezervor de apa
Spatiu tehnico- administrativ
Platforme , spatii verzi , bazin retentie vidanjabil
Achizitionarea de echipamente necesare in fluxul de productie :motosape , transpaleti manuali , cantar
Obiectiv general
Cresterea competitivitatii Radu&Balasescu Intreprindere Individuala printr-o mai buna utilizare a resurselor umane si a factorilor de productie si indeplinirea standardelor nationale si standardelor comunitare.
Acest obiectiv va fi atins prin infiintarea unei sere de legume moderne , realizata cu tehnologie performanta , echipata cu sisteme adecvate de incalzire ,ventilare ,sisteme de irigare prin picurare , iluminat corespunzator care va conduce in mod direct la cresterea competitivitatii intreprinderii individuale ca urmare atingerii unor performante generale reflectata prin urmatorii factori :
Obtinerea unor productii ridicate : 2,5-3 kg /mp /ciclu de tomate , 5,6kg/mp/ciclu la castraveti si 12 plante /mp/ciclu la salata verde
Obtinerea unor randamente de productie sporite , produse cu valoare adaugata mare si de calitate superioara ca urmare a adoptarii unei solutii de cultivare in sptii protejate si echipamente performante: sistem de incalzire a serelor , sistem de irigatii , etc .
Crearea de noi oportunitati pentru ocupara fortei de munca crearea a ...locuri de munca
Indeplinirea standardelor nationale si standarde comunitare
Conceptul de calitate pentru legume : agronomic ,comercial ,organoleptic ,nutritional si sanitar
In cadrul standardelor de calitate a legumelor proaspete conceptul de calitate este determinat de aspectul comercial al produselor proaspete prezentate la vanzare , prin caracteristicile vizuale ( prospetime ,calibru ,forma si culoare ) si de conditionare : sortare ambalare , etichetare si prezentare ale acestora , standarde de comercializare .
Obiective specifice
Introducerea si dezvolatarea de tehnologii si procedee noi , dezvolatrea productiei , ajustarea profituluui , nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei , inclusiv a celei ecologice
Adaptarea exploatatiilor la standardele comunitare
Achizitionarea de echipamente si instalatii nepoluante , respectarea fluxului tehnologic propus in proiect in conformitate cu legislatia in vigoare pentru domeniul sanitar- veterinar si de mediu
In etapele de cultivare si procesare a produselor propuse prin proiect vor fi respectate toate fazele fluxului tehnologic :
Factorii de mediu de cultivare : umiditatea aerului , dirijarea temperaturii , aerisirea , irigarea si fertirigarea , protectia plantelor impotriva daunatorilor (achizitionare sistem de ventilatie de recirculare a aerului , de incalzire , sistem performant de irigatii , sistem de umbrire si antiinsecte .
Vor fi respectate conditiile de depozitare , manipulare si pastrare a legumelor : obiectiv ce va fi indeplinit ca urmare a amenajarii unui spatiu de depozitare doatta cu cantar si transpaleti manuali ( poza )
Cresterea veniturilor exploatatiei agricole
Veniturile estimate in perioada de functionare :
|
Anul 1 |
Anul 2 |
Anul 3 |
Anul 4 |
Anul 5 |
Venituri din productia vanduta |
403.200 67.200
|
403.200 67.200 |
403.200 67.200 |
403.200 67.200 |
403.200 67.200 |
Total |
470.400 |
470.400 |
470.400 |
470.400 |
470.400 |
Total euro |
104.018 |
104.018 |
104.018 |
104.018 |
104.018 |
Obiective operationale
Obiective de ordin tehnic
Serele 1-4 sunt proiectate pentru climatul din Romania atata pe partea de acoperire , inaltime recomandata , ventilare cat si cea de rezistenta la vanturi puternice 90 km/h si zapada mare ( 90 kg/mp + 25kg/mp incarcare interna )
Prin proiect vor fi achizitionate utilaje de manipulare a laditelor cu legume ( transpaleti manuali ) , echipamente pentru desfacerea productiei ( cantar ) , utilaje pentru pregatirea terenului ( motosape ) , etc.
Obiective de ordin economico- financiar
Pentru infiintarea culturilor se vor folosi rasaduri cu crestere cat mai avansata specii si soiuri cu periada scurta de vegetatie astfel ca in intervalul de timp de la infiintarea culturilor si pana la recoltare sa fie cat mai scurt timp si o perioada de recoltare cat mai mare ceea ce va conduce la reducerea costurilor de productie si implicit la cresterea rentabilitatii economice a exploatatiei agricole
Cresterea viabilitatii economice
Implementarea proiectului va insemna o crestere substantiala a veniturilor prin orientarea spre cultivare de legume cu cerere pe piata .
Pentru a demonstra crestrea viabilitatii economice s-a intocmit prognoza incasarilor si platilor pe o perioada de 5 ani dupa implementarea investitiei.
Respectarea cerintelor fitosanitare prin practicarea unor metode de cultivare sanatoase astfel incat sa asigure siguranta alimentara a consumatorilor , sa respecte normele de mediu in scopul de a proteja apa si solul de a tine evidenta tratamentelor fitosanitare si a produselor chimice utilizate in procesul de productie .
Toate utilajele si echipamentele care vor fi achizitionate prin proiect corespund nivelurilor stabilite prin normele de mediu astfel incat noua investitie si nu va avea un impact negativ asupra mediului .
Spatiu de depozitare va permite intretinerea , igienizarea si / sau dezinfectia adecvata , fiind proiectat astfel incat sa se evite formarea de condens si mucegaiuri de suprafete si sa se excluda contaminarea produselor alimentare depozitate .
Capacitati de productie propuse a se realiza la finantarea investitiei : la cerere
Parametrii tehnologici : la cerere
Capacitatile de productie propusa pentru a se realiza la finalizarea investitiei :
Proiectul este in acord cu potentialul agricol al zonei in care va fi implementat
Descrierea investitiei : conform proiect
Buget indicativ : la cerere
Fundamentarea necesitatii si oportunitatii investitiei
Necesitatea investitiei porneste de la un adevar bine cunoscut si anume faptul ca legumele au constituit si constituie un aliment esential in hrana oricarei persoane datorita insusirilor senzoriale deosebite si elemente nutritive pretioase pe care le contin .
Faptul că legumele reprezintă o sursă vitală de substanţe nutritive, în mod deosebit antioxidanţi, este un lucru de necontestat. Legumele verzi sunt considerate a avea cea mai mare concentraţie de vitamine, minerale, fibre și alte elemente esenţiale funcţionarii optime a organismului uman. Nu este de mirare că efectele asupra unor afecțiuni precum boli cardiace, diabet sau cancer sunt uneori uimitoare.
O particularitate a legumelor rezida in faptul ca majoritatea pot fi utilizate in alimentatie in stare proaspata ca atare, precum si in diferite preparate culinare sau sub forma conservata. Putem spune ca nu exista meniu in care legumele sa nu intervina intr-o proportie, uneori destul de ridicata.
Agricultura ecologica
Rolul sistemului de agricultura ecologica este de a produce hrana mai curata mai potrivita metabolismului uman in deplina corelatie cu conservarea si dezvoltarea mediului .
Fructele si legumele bio , in topul preferintelor de consum
Piata produselor bio/eco/organice este in extindere prin diversificarea ofertei
„În contextul unei societăţi tot mai «grăbite», în care românii resimt din ce în ce mai mult efectele hranei «pe fugă», ce pentru mulţi a devenit un stil de viaţă, tot mai multe persoane preferă produsele sănătoase în detrimentul celor gustoase. Dacă tinerii care încă nu s-au confruntat cu multe probleme de sănătate din cauza alimentaţiei, sunt mai atrași de produsele gustoase, persoanele adulte de peste 35 de ani ar alege, mai degrabă, produsele sănătoase”
Unul dintre principalele scopuri ale exploatiei Radu Veronica& Balasescu Intreprindere Indiviaduala .este producerea de produse agricole si alimentare proaspete si autentice prin procese create sa respecte natura si sistemele acesteia
In etapa de productie la ferma va fi interzisa utilizarea microorganismelor modificate genetic ( OMG-uri si derivatele acestora ) a fertilizantilor si pesticidelor de sinteza a stimulatorilor de crestere , hormonilor si antibioticelor .
In etapa de procesare a alimentelor va fi restrictionata folosirea aditivilor , substantelor complementare si substantelor chimice de sinteza folosite la prepararea alimentelor ecologice
Pentru obtinerea si comercializarea produselor ecologice va fi urmat un proces strict cu respectarea legislatiei comunitare si nationale , obtinerea certificatului de produs ecologic si etichetarea produselor cu mentiunea ”ecologic” .
Agricultura ecologica va avea o contributie majora la dezvolarea durabila , la cresterea activitatilor economice cu o importanta valoare adaugata si sporirea interesului pentru spatiul rural
Program de fertirigare
Instalatie irigat